Vanjski dug BiH iznosi 6,25 milijardi maraka

Bez autora
Feb 23 2011

Vanjski dug BiH tokom prošle godine uvećan je za nešto više od milion maraka u odnosu na 2009. godinu i sada iznosi 6,25 milijardi. Pojedini stručnjaci skloni su procjenama, da će, ako se konstantno zaduživanje nastavi, za nekoliko godina ovaj dug udvostručiti. Koliko se vodi računa o smanjenju duga, dovoljno govori činjenica da se čak plaćaju i penali na odobrena sredstva koja nisu povučena u dogovorenom roku. Prema podacima do kojih je došao «San», vanjski dug FBiH za prošlu godinu iznosi oko 3,9 milijardi KM što uključuje i prijaratni naslijeđeni dug. Servisiranje obaveza po osnovi vanjskog duga podrazumijeva plaćanje dospjele glavnice, kamate, servisnih troškova, troškova na nepovučena sredstva i provizija na odobrene kredite...

Vanjski dug BiH iznosi 6,25 milijardi marakaVanjski dug BiH tokom prošle godine uvećan je za nešto više od milion maraka u odnosu na 2009. godinu i sada iznosi 6,25 milijardi.

Pojedini stručnjaci skloni su procjenama, da će, ako se konstantno zaduživanje nastavi, za nekoliko godina ovaj dug udvostručiti.

Plaćanje penala

Koliko se vodi računa o smanjenju duga, dovoljno govori činjenica da se čak plaćaju i penali na odobrena sredstva koja nisu povučena u dogovorenom roku. Prema podacima do kojih je došao «San», vanjski dug FBiH za prošlu godinu iznosi oko 3,9 milijardi KM što uključuje i prijaratni naslijeđeni dug. Samir Bakić, pomoćnik federalnog ministra finansija za dug, za „San" pojašnjava da servisiranje obaveza po osnovi vanjskog duga podrazumijeva plaćanje dospjele glavnice, kamate, servisnih troškova, troškova na nepovučena sredstva i provizija na odobrene kredite.

- Troškovi na nepovučena sredstva «Commitment fee»su troškovi obračunati na odobrena, a nepovučena sredstva već odobrenih kredita i definisani su u samom ugovoru o kreditnom zaduženju. Riječ je o redovnim troškovima koji spadaju u standardne uslove poslovanja pojedinih kreditora, definisani su kreditnim ugovorom i ne radi se o dodatnim odnosno zateznim troškovima. Plaćaju se do kraja perioda implementacije kredita, što je također definisano u ugovoru o kreditnom zaduženju - precizira Bakić.

On pri tom dodaje da „Commitment fee" troškove obračunavaju kreditori i kreću se u rasponu od 0,05 do 0,50 posto odobrenih, a nepovučenih sredstava. Po tom osnovu FBiH platila je u prošloj godini oko tri miliona maraka. Bakić napominje da je provedba skoro svih kredita na koje se plaćaju „Commitment fee" u nadležnosti krajnjih korisnika, a to su javna preduzeća i drugi nivoi vlasti u FBiH i oni su odgovorni i snose troškove neangažovanja sredstava. Oni projekti čija provedba ne ide planiranom dinamikom u fokusu su i kreditora i Ministarstva finansija u smislu predlaganja mjera. Krediti koji po prvobitnom planu nisu povučeni do odobrenog roka, uz saglasnost kreditora, taj rok se produžava kako bi se realizacija projekta dovela do kraja. S druge strane, vanjski dug RS iznosi oko 2,2 milijarde KM.

Sekretar Ministarstva finansija RS Slavoljub Stojanović, pojašnjava da po svih 11 projekata koji su u periodu provedbe, a finansiraju se kreditnim sredstvima Svjetske banke - Međunarodne asocijacije za razvoj, trenutno nemaju komisione provizije. Za pet projekata koji se finansiraju kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, te za dva projekta KfW i jedan projekat koji finasira Austrija, plaća se komisiona provizija na odobrena, a nepovučena sredstva. Dodao je da još nije počela realizacija projekta koji se finansira sredstvima OPEC-a, pa se komisiona provizija još uvijek ne obračunava. Za jedan projekat koji finansira Japan, obračunava se provizija, ali plaćat će se tek sa početkom otplate glavnice.

Infrastrukturni projekti

Radi se o projektima namijenjenim za infrastrukturu, odnosno puteve, eletrodistribuciju, željeznice...

Stojanović tvrdi da u RS ne postoje projekti kod kojih se kreditna sredstva ne povlače, jer je rok za realizaciju projekta istekao. U slučaju da projekat nije završen prije prvobitno utvrđenog roka provedbe, dolazi do njegovog produžavanja na zahtjev implementatora, a uz odobrenje kreditora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik